Acne

Acne heeft verschillende verschijningsvormen:

  • Comedonen, ook wel mee-eters genoemd, je ziet zwarte puntjes en/of witte bultjes

  • Rode bultjes (papels)

  • Blaasjes gevuld met ontstekingsmateriaal (pustels)

  • Holtes gevuld met vocht, je ziet een witte bobbel (cysten)

Wat is de oorzaak?

Acne (acne vulgaris) wordt veroorzaakt door een verstopping van de uitvoergang van talgkliertjes. Deze kan worden gevolgd door een ontsteking. De verstopping is een gevolg van hormoonschommelingen. Acne komt meestal voor als enkele puistjes, maar je kan ook ernstiger verschijningsvormen hebben. In zeldzame gevallen kan het zeer ernstig zijn, dat heet acne conglobata. Je ziet dan meerdere comedonen die samengesmolten zijn en grote hardnekkige ontstekingsgebieden. Meestal zit het op je gezicht, rug, of borst. Soms zit het zelfs onder de oksels. Dan heet het hidradenitis suppurativa. Acne verdwijnt vaak na het twintigste levensjaar. Acne en hidradenitis suppurativa komt echter niet alleen voor bij jongeren.

Als je acne hebt, ben je beslist niet besmettelijk, zelfs niet bij de ernstige vormen. Voor je gezondheid is het niet gevaarlijk, maar uit onderzoek weten we dat mensen met acne hier vaak onder lijden. Ook heb je kans op littekentjes na de ontstekingen.

Wat kan ik zelf aan acnebehandeling doen?

Bij een milde vorm kun je zelf starten met een zachte reiniging (zonder alcohol), gewoon water mag ook. Dan dagelijks een scrub voorzichtig inmasseren en afspoelen met lauw water. Daarnaast een goede zonbescherming. Als de verschijnselen na 6 weken niet verbeteren, is het tijd een professionele acnebehandeling te laten doen, je wilt immers littekentjes voorkomen.

Wat kan Huid&Oedeem Praktijk in Groningen voor mij doen?

Bij Huid&Oedeem Praktijk stellen we samen een behandelplan voor acnebehandeling op. De huidtherapeut verwijdert de talgpropjes met een speciaal instrumentje, dit noemen we een dieptereiniging. Daarnaast kunnen we een dieptepeeling doen met stoffen die het probleem aan de basis bestrijden. De huid krijgt zo een boost om de normale balans terug te vinden. We bekijken welke huidverzorging het best past bij jouw vorm van acne, dat kan net zo goed jouw eigen product zijn.

Acne

De Dermapen (Microneedlen)

Bij acnelittekentjes kunnen we naast verschillende peelings de Dermapen inzetten tijdens de acnebehandeling. De Dermapen maakt microkanaaltjes in de huid, waaromheen op celniveau huidgroeifactoren gestimuleerd worden. De huid kan dan gedeeltelijk nieuw aangemaakt worden.