Eczeem

Bij constitutioneel eczeem heb je vaak last van rode schilferende plekken die vooral heel erg kunnen jeuken. Afhankelijk van de leeftijd kunnen de plekjes op verschillende delen van het lichaam voorkomen, maar je ziet ze veelal in het gezicht, hals, nek, elleboogplooien, knieholten en enkels. Constitutioneel eczeem is een aangeboren gestoorde barrièrefunctie van de huid. Het is zeker niet besmettelijk. Het is een chronische aandoening, kan sterk wisselen in hevigheid en ontstaat vaak op jonge leeftijd.

Wat is de oorzaak?

Eczeem kan iedereen overkomen. Het is een verzamelnaam voor een jeukende afwijking in de huid die veroorzaakt worden door een ontstekingsreactie. Hoe eczeem precies ontstaat is niet bekend. Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Constitutioneel betekent dat er sprake is van een erfelijke aanleg. Het atopisch eczeem valt onder het atopisch syndroom. Het atopisch syndroom is een verzameling aandoeningen waarbij onder andere eczeem hoort, maar ook astma en allergieën (onder andere hooikoorts).

Wat kan ik zelf aan constitutioneel eczeem doen?

Waarschijnlijk heb jij de diagnose van je huisarts of dermatoloog gekregen en heeft deze je een crème en/of een zalf voorgeschreven. Het is van belang deze op de juiste manier te gebruiken. Een paar tips waar jij verder mee aan de slag kunt.

  • Beperk contact met water en smeer de huid na bijvoorbeeld het douchen direct weer in.

  • Vermijd irriterende stoffen.

  • Houd de slaapkamer koel en fris.

Wat kan Huid&Oedeem Praktijk in Groningen voor mij doen?

Bij Huid&Oedeem Praktijk bieden we je ondersteuning (+link naar eczeem consult) in je proces opdat je optimaal in staat bent zelf je eczeem onder controle te houden. Dit houdt in dat het smeerschema doorgenomen wordt, smeren om te keren en het onderhouden van je huid, smeren om te weren.
Daarnaast kijken we samen naar jou persoonlijke situatie om je leven met eczeem zoveel als mogelijk te optimaliseren.
We starten met een consult van 1 uur en indien gewenst kunnen er nog een of meer korte consulten volgen.

Huid&Oedeem Praktijk Lonneke Selles
Huid en Oedeem