Hormonale overbeharing

Heb je dikkere haartjes op plaatsen waar mannen haargroei hebben, dan kun je last hebben van hormonale overbeharing. Je krijgt een snor, haar op je kin, je wangen en hals, of zelfs op je buik of bovenbenen. Dan noemen we het hirsutisme, maar dat betekent niet dat er hormonaal iets aan de hand is. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd. Hypertrichose is dikker haar op donshaarplekjes en hirsutisme is meer ‘mannelijke’ beharing.

Wat is de oorzaak?

In de meeste gevallen zijn de haarzakjes simpelweg overgevoelig voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen. Soms is de hormoonbalans wel verstoord. Vrouwen met hirsutisme kunnen een verhoogde hoeveelheid androgenen of testosteron hebben (mannelijke hormonen). Een lichte vorm van deze hormonale overbeharing is normaal bij vrouwen na de overgang.

De meest bekende oorzaak is het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS), waarbij de menstruatie onregelmatig is. Bij hormonale hirsutisme heb je meestal ook andere symptomen van typisch mannelijke beharing, zoals een brede band haar op de buik.

Medicijnen

Er zijn enkele medicijnen die hormonale overbeharing kunnen veroorzaken. De belangrijkste zijn de hormoonpreparaten die vrouwen in de overgang gebruiken. Anabole steroïden, de spierversterkende sportschoolpillen, kunnen ook leiden tot hirsutisme.

Hormonale overbeharing

Wat kan ik zelf doen aan hormonale overbeharing?

Hirsutisme gaat niet vanzelf over. Tijdens de zwangerschap kan, onder invloed van de grotere hoeveelheid vrouwelijke hormonen, wel enige verbetering optreden. Als je overbeharing hebt en denkt dat je hormoonhuishouding daarmee te maken heeft, moet je eerst bij de (huis)arts laten onderzoeken wat de oorzaak is.

Zelf heb je natuurlijk al op alle manieren geprobeerd de haartjes te bestrijden, maar bij hirsutisme is dat een tijdrovende bezigheid. Waarschijnlijk heb je ontharingscrème gebruikt, geharst, geëpileerd met een pincet, geschoren of met een touwtje gestript. Je haar is dan even weg, tot 1 of 2 dagen later alles opnieuw begint.

Wat kan Huid&Oedeem Praktijk in Groningen voor mij doen?

Bij Huid&Oedeem Praktijk kan je de hormonale overbeharing blijvend laten weghalen. Er komt altijd wel enig haar terug, maar het veelvuldig verwijderen is na enige tijd voorbij. Voor permanente haarreductie gebruiken we bij Huid&Oedeem Praktijk 2 methodes:

Elektrische epilatie
Laserbehandeling

Opwarming van het haarzakje is de kern van de behandeling, of dat nu gebeurt met Laser technologie of door elektrische epilatie. Door verhitting van de haarzakjes wordt de kiem van de nieuwe haar vernietigd en de groei belemmerd.

Laser

Een Diode Laser werkt met licht van 1 golflengte. Omdat hiermee weinig verlies van energie ontstaat kan op een zeer effectieve manier worden behandeld. Door de energie ontstaat warmte en met de warmte vernietigen we de meeste haarzakjes. De haartjes moeten wel gekleurd zijn.

Blend/Elektrische epilatie

Elektrische epilatie is geschikt voor lichtblonde en grijze haren. Met een haarfijn naaldje wordt het haarzakje verwarmd en vernietigd. Het uiteindelijke effect is vergelijkbaar met laser technologie. Bij hirsutisme kiezen we soms voor een combinatie van beide behandelingen. Je moet meerdere keren komen om alle haartjes te bereiken in de juiste groeifase (ze groeien niet gelijkmatig). Bij echt hirsutisme blijft nabehandeling langere tijd nodig.

Gratis informatief consult

Wil je laten beoordelen welke methode voor jou geschikt is? Maak dan een afspraak bij Huid&Oedeem Praktijk in Groningen voor een gratis informatief consult. Een verwijzing is niet nodig.