Lipoedeem

Lipoedeem is vochtophoping in de vet (lipide)laag. Je hoeft niet dik te zijn om toch dit te merken:

  • Een opmerkelijke verdikking aan de binnenkant van de knieën, dijen en heupen (soms de boven of onderarmen), eerst zonder dikke enkels en voeten, polsen of armen

  • Fijne putjes in de dijbenen, een sinaasappelhuid (cellulitis)

  • Een gezwollen gevoel in armen of benen

  • Alle druk doet zeer, zelfs kleding kan pijn veroorzaken

  • Er ontstaan gemakkelijk blauwe plekken die maar langzaam weer wegtrekken

  • Koude onderbenen, enkels en voeten

  • Je bent snel moe en wilt vaak rusten

  • In de loop van de dag en bij warmte worden de klachten erger

  • Hoog leggen van arm of been helpt niet

  • De kledingmaat van boven- en onderlichaam verschilt meer dan 1 maat

Als je dit herkent, kan er sprake zijn van lipoedeem, zeker als iemand in jouw familie dezelfde verschijnselen heeft. Het komt altijd voor in beide armen of benen, en meestal bij vrouwen. Let vooral op de vorm van de armen of benen, ook al is het maar licht zichtbaar.

Wat is de oorzaak?

Lipoedeem is letterlijk zwelling van de vetcellen. Die veranderen plaatselijk en nemen vocht op, net als een suikerklontje. Dat veroorzaakt knelling in het weefsel, en dat doet pijn. Je kan er geen putje in drukken. Als de voeten of handen ook gaan opzetten, kan er een combinatie zijn van vet- en lymfoedeem. De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Wat opvalt is dat in sommige families veel vrouwen dezelfde bouw hebben en dat de spierkracht verminderd is, de gewrichten niet sterk genoeg zijn en de huid slapper dan bij de leeftijd hoort. Het begint vaak na puberteit of zwangerschap. Vrouwen met lipoedeem hebben vaak overgewicht of diabetes. Het is niet duidelijk wat het verband hiertussen is.

Wat kan ik zelf aan lipoedeem doen?

Denk je dat je lipoedeem hebt? Beweeg! En dat is lastig als je nou juist extra moe wordt van inspanning. Toch is beweging nodig om vocht af te voeren en vet te verbranden. Bovendien worden spieren kleiner als ze weinig gebruikt worden, terwijl je die spieren juist hard nodig hebt. Het wordt dus jouw persoonlijke uitdaging om binnen je eigen grenzen je spierkracht te behouden. Zoek het vooral in rustig uitbouwen van dagelijkse bezigheden, zoals wandelen, fietsen, dansen, zwemmen en dergelijke. Let ook op je voeding, al val je niet meteen af. Zorg er vooral voor dat je niet aankomt.

Lipoedeem

Wat kan Huid&Oedeem Praktijk in Groningen voor mij doen?

Bij Huid&Oedeem Praktijk kunnen we lipoedeem herkennen. Er bestaat geen medisch onderzoek dat lipoedeem meteen en duidelijk kan vaststellen, dat gebeurt aan de hand van het hele beeld.

Elastische kous

De behandeling is in eerst instantie zoeken naar een goede elastische kous om vochtafvoer te verbeteren. Dat lijkt niet prettig, maar is vaak een grote opluchting, omdat de moeheid er echt minder van kan worden.

Deep Oscillation en lymfdrainage

Daarnaast hebben wij goede ervaringen met Deep Oscillation, diepte trilling massage, en manuele lymfdrainage (massage), die beide de vochtafvoer bevorderen. Dat helpt mee om pijn te verminderen.