Nek- rug- en schouderklachten bij lymfoedeem

Herken je dit?

  • Pijn in de rug?

  • Stijve nek- en schouderspieren?

  • De ‘oedeemarm’ niet goed kunnen bewegen?

Het zijn allemaal symptomen die kunnen ontstaan na een operatie, chemokuur of bestraling. Misschien waren deze klachten zelfs voor die tijd al aanwezig.

Wat is de oorzaak?

Nek-, rug- en schouderklachten komen veel voor. Maar wanneer je wordt geopereerd, chemotherapie krijgt en/of wordt bestraald bestaat de kans dat je minder beweegt. Hierdoor ontstaat er gemakkelijk een bewegingsbeperking met pijn tot gevolg. Ook kan er (tijdelijk) schade ontstaan aan spieren en/of gewrichten. Treedt een symptoom eenmaal op, dan is het moeilijk daar spontaan weer van af te komen. De klacht wordt dan al snel chronisch.

Nek- rug- en schouderklachten bij lymfoedeem

Wat kan ik zelf aan mijn nek- rug- en schouderklachten doen?

Gelukkig is er gedurende het behandeltraject in het ziekenhuis veel aandacht voor beweging, zowel voor je conditie als voor krachttraining. Hopelijk voorkomt dit pijnklachten van spieren en/of gewrichten. Wanneer je echter een pijnklacht hebt is het van belang vooral niet te forceren. Zeker bij de aanwezigheid van oedeem is het belangrijk wel te bewegen, maar niet te (veel) te belasten. Specifieke oefeningen kunnen daarbij goed helpen.

nek- rug- en schouderklachten

Wat kan Huid&Oedeem Praktijk in Groningen voor mij doen?

Bij Huid&Oedeem Praktijk kunnen we de nek- rug- en schouderklachten herkennen. We brengen in kaart wat er is gebeurd, wat de activiteiten zijn en wat de trigger factoren zijn. Samen zoeken we naar de beste behandelmethodes. Dit kan een eenvoudige oefening zijn, maar ook een sessie van behandelingen.